"Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő."

Nyomtatóbarát változat

 

A természettel együtt dolgozó emberek, így a szőlészek és borászok életében is mindenkor különösen fontos szerepet hordoztak az időjárás és a termés minőségének befolyásolására vonatkozó szokások. A kereszténység számos szőlővédőszentet ismer, akikhez az év folyamán időről időre fohászkodunk az eredményes évjárat reményébe.

 

Az egyik ilyen Szent Orbán, a szőlő, a szüretelők, vincellérek és kádárok védőszentje. A hagyomány szerint pápaként ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék. Ezért kehellyel, később szőlőfürttel a kezében szokták ábrázolni.

 

Orbán napján kisebb lehűléstől lehetett tartani, és a szőlőtermést igyekeztek a szőlősgazdák védelmezni. Ennek érdekében a szőlőhegyeken a kései fagyok, egyéb időjárási pusztítások ellenében Orbán szobrokat állítottak. Ha jó idő volt, szobrát borral lelocsolták, felvirágozták, kaláccsal megajándékozták. Ha viszont hideg, fagyos idő köszöntött be, néhány helyen megdobálták, megvesszőzték a szent szobrát.

 

Kevesen tudják, hogy Monokon, a Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt templomban őrzik Szent Orbán vértanú ereklyéjét. XIV. Kelemen pápa ajándékozta az ereklyét gróf Andrássy Istvánon keresztül Monoknak. A gróf egyik Rómában tett látogatása alkalmával a monoki szőlőkből származó aszú borral kínálta meg a pápát, amely felettébb ízlett neki. A következő alkalommal hiányolta a nedűt, mire a gróf elmondta, hogy lefagytak a szőlősök, nem volt termés. Állítólag ekkor adományozta az egyházfő az ereklyét Andrássynak, hogy védelmezze a szőlőt Monokon és Tokaj-hegyalján.

 

Május 25-én útra kel az ereklye. Az esemény rangját azok a programok garantálják, amelyeket Koltai Gábor, nemzetközileg elismert filmrendező és színigazgató vezényel. Orbán napján díszes és ünnepélyes körülmények közepette eljuttatják az ereklyét több település érintésével Tokajba, ahol alapításának 100. évfordulóját ünnepli a katolikus templom.

 

Mád 11 órakor kapcsolódik be az ünnepi programba. Az ereklye fogadása a Szent Tamás tető alján történik, majd lovas huszárok, népviseletbe öltözött gyerekek kíséretében tovább indul a Szent Tamás tetőre, ahol ökumenikus istentisztelet keretén belül megáldják az újbort és a termést.

 

A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület pincészetei és több mádi pincészet is nyílt napot tart, ahol különböző gasztronómiai és kulturális programok színesítik a poharazgatást. Lehet kóstolni helyi mézet, sajtot, de lesz olyan pincészet, ahol a borecet különböző fajtáival ismerkedhetnek a vendégek. A borkóstoltatás mellett bepillantást nyerhetnek a borkészítés titkaiba, megismerkedhetnek a  borászok, borászatok történeteivel. A dűlőtúrákon nyomon követhetik a szőlő munka folyamatának jelenlegi szakaszát és miközben a táj szépségében gyönyörködnek megkóstolhatják az adott dűlőből származó borokat. Ételekről a pincészetek kínálata mellett a Művelődési Ház előtti parkba kitelepülő Gusteau Kulináris Élményműhely gondoskodik. A gasztro piknik különleges ételkínálata mellett szintén kóstolhatóak a mádi borok.

 

Ezen a napon a gyerekeket sem kell otthon hagyni. Több pincészet gyerekbarát környezetben fogadja a vendégeket, a parkban Mozgó TáBOR gondoskodik az aktívabbak szórakozásáról, a Családi Park is nyitva tart, illetve a Mádi Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde várj a legkisebbeket déltől a Gyremek ToBORzóval, ahol ideális környezetben, szakértő kezek felügyelete mellett játszatnak, kézműveskedhetnek. 

 

Este fél nyolctól díjátadásokra kerül sor a főutcán felállított színpadon, majd 20 órai kezdettel a Budapest Bár koncertje pezsdíti fel a hangulatot. A rendezvényt utcabál zárja.

 

Nyitott pincék: Barta Pincészet, Bodnár Pincészet, Budaházy Pincészet, Demetervin, Ferdinánd Pincészet, Lenkey Pincészet, Mád Hill Szőlőbirtok és Pincészet, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Szepsy Borászati Kft., Takács Pincészet, Tokaj Classic, Úri Borok Pincészete