Patakmeder III. ütem

Nyomtatóbarát változat

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény 
 
 
A Mád és Máj patakok rekonstukciója
 
2013/05/13
 
 
Mád Község Önkormányzata 203.132.010 Forint uniós támogatást nyert az ÉMOP-2011-3.2.1/D pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A fejlesztendő tevékenység a Mád és Máj patakok rekonstrukciója. A fejlesztés során a Mád patak esetében az 1+300-2+258 fm mederhossz, valamint a Máj patak estében a 0+000-0+751 fm szelvényig kerül felújításra, burkolásra. Jelen projekt, és a megvalósult pályázatok által a településen teljes egészében megoldott lesz az ár-, bel- és csapadékvíz biztonságos elvezetése.
 
A környezeti, domborzati adottságok miatt, a hegyek által övezett, két patak medre köré települt Mádnak a csapadék jelentős problémákat okoz. Mád községet 2005. május 5-én özönvízszerű eső öntötte el. A csapadékcsatorna hiánya ekkor két lakos halálát és közel 350 Millió Ft kárt okozott. A mádi csapadékvíz-elvezető rendszer nem volt alkalmas arra, hogy biztonsággal elvezesse az esővizeket. Az utcai vízelvezető árkok korábban nem átfogó koncepció alapján épültek meg, jelentős részük elhasználódott, feltöltődött. A környező szőlődombokról lefolyó csapadék rendszeresen belvízelöntéssel fenyegette a települést.
 
A fejlesztés során a Mád patak esetében az 1+300-2+258 fm mederhossz, valamint a Máj patak estében a 0+000-0+751 fm szelvényig kerül felújításra, burkolásra. Jelen projekt, és a megvalósult pályázatok által a településen teljes egészében megoldott lesz az ár-, bel- és csapadékvíz biztonságos elvezetése. Annak érdekében, hogy a mértékadó vízhozam biztonságosan elvezethető legyen, a meder vízszállító képessége csak a súrlódási tényező csökkentésével növelhető. Ez viszont csak burkolással érhető el, ugyanis a burkolt meder érdességi tényezője mintegy fele a föld mederhez képest.
 
Az ár és belvízveszély a település egyik legnagyobb környezetvédelmi problémája, és az épített környezetet veszélyeztető legjelentősebb tényező. Az önkormányzat saját forrásai nem elegendők, ezért pályázati forrás bevonásával valósítja meg a fejlesztést. Az önkormányzat 95%-os uniós pályázati támogatást nyert el. Két másik uniós fejlesztés révén a Mád patak többi szakasza már felújításra került.
 
2013. májusában közbeszerzés útján megtörtént a kivitelezői szerződés aláírása. A tervek szerint szeptemberben befejeződik a rekonstrukció, és októberben zárul a teljes projekt.
 
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
 
 
 

 
Mád Község Önkormányzata
3909 Mád, Rákóczi u. 50.

 
 
 
 
 
 
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Sajtóközlemény
 
 
Megvalósult a Mád és Máj patakok rekonstukciója
 
2014/02/25
 
Uniós támogatással megvalósult a Mád és Máj patakok rekonstukciója. Mád Község Önkormányzata 203.132.010 Forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A fejlesztés során a Mád patak esetében az 1+300-2+258 fm mederhossz, a Máj patak estében a 0+000-0+751 fm szelvényig került felújításra, burkolásra. Jelen projekt az utolsó része annak a fejlesztési sorozatnak, amelyek által a településen teljes egészében megoldódott az ár-, bel- és csapadékvíz biztonságos elvezetése.
 
A környezeti, domborzati adottságok miatt, a hegyek által övezett, két patak medre köré települt Mádnak a csapadék korábban jelentős problémákat okozott. Az elmúlt évtized áradásai és a megfelelő csapadékcsatorna hiánya emberéltet is követelt, továbbá közel több százmillió Forint kárt okozott. A mádi csapadékvíz-elvezető rendszer nem volt alkalmas arra, hogy biztonsággal elvezesse az esővizeket. Az utcai vízelvezető árkok korábban nem átfogó koncepció alapján épültek meg, jelentős részük elhasználódott, feltöltődött. A környező szőlődombokról lefolyó csapadék rendszeresen belvízelöntéssel fenyegette a települést.
A medrek burkolását az indokolta, hogy ez által a mértékadó vízhozam biztonságosan elvezethető legyen, ugyanis a burkolt meder érdességi tényezője mintegy fele a föld mederhez képest.
 
A fejlesztés során a Mád patak esetében az 1+300-2+258 fm mederhossz, valamint a Máj patak estében a 0+000-0+751 fm szelvényig került felújításra, burkolásra. Jelen projekt, és a korábban megvalósult pályázatok által a településen teljes egészében megoldottá vált az ár-, bel- és csapadékvíz biztonságos elvezetése.
2013 májusában közbeszerzés útján megtörtént a kivitelezői szerződés aláírása. A kivitelezés 2014 februárjában fejeződött be. A projekt sikeresen megvalósult.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
 
 
 
Mád Község Önkormányzata
3909 Mád, Rákóczi u. 50.