Mádi Újbor Ünnep 2013

Nyomtatóbarát változat

Köszöntő

Kedves Látogató! 

 

Amennyiben ezt a bevezetőt olvassa, az azt jelenti, hogy eljutott Önhöz a május 25-i Mádi Újbor Ünnep híre. Most még csak a híre, reméljük rövidesen a hírneve, hiszen a tradícióteremtés a célunk.

"Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő."

 

A természettel együtt dolgozó emberek, így a szőlészek és borászok életében is mindenkor különösen fontos szerepet hordoztak az időjárás és a termés minőségének befolyásolására vonatkozó szokások. A kereszténység számos szőlővédőszentet ismer, akikhez az év folyamán időről időre fohászkodunk az eredményes évjárat reményébe.

Megtaláltuk Szent Orbánt

Bihari Zoltán-Somogyi Krisztina

 

Igazán el sem veszett, de mégis elfelejtették a borászok, hogy valójában hol is van Szent Orbán ereklyéje. Utána jártunk és meglepődve azt találtuk, hogy hazánkba került. Európa szinte minden táján ismerik és tisztelik Szent Orbánt. Számos borvidéken, főként Franciaországban és Németországban a legfontosabb borvidéki szentkén tartják számon. Hazánkban is nagy tiszteletnek örvend, mint a szőlőt védő szent. Olyannyira, hogy a tiszteletére szentelt legnagyobb torony Kassán áll. De ki is volt Szent Orbán, vagy ahogy Tokaj-Hegyalján sokfelé nevezik: „Urbán”?