Szepsy Mester Oscart kapott

Nyomtatóbarát változat

November 8-án megtörtént a csoda. A World Wine Symposiumon a borvilág Oscar-díját Szepsy István kapta.

 

 

"Sejthető volt, hogy valami történni fog. Az éveken át tartó kitartó munka, és a fejlődés iránti elkötelezettség elismeréseként november 8-án Olaszországban a comói-tó partján a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon másod ízben adták át a borvilág Oscar-ját. Az elismerést idén Szepsy István kapta.

A világ legmagasabbra értékelt csúcsborainak találkozóját Francoiş Mauss hívta életre öt évvel ezelőtt, melyre a borvilág legmagasabb presztízsű borászatainak vezetői is áldásukat adták, és ezt nem csak levelükben, de jelenlétükkel is erősítik. A keresztapák - Alain Vauthier (Château Ausone), Aubert de Villaine (Domaine de la Romanée-Conti) Angelo Gaja (Gaja), Egon Müller (Weingut Egon Müller), Pablo Alvarès (Vega Sicilia) – közösen jegyzett levelükben részletezik, tudatában vannak, hogy a bor nem csupán a történelem során, de ma is hatalmas kihívásokkal néz szembe többek közt a globalizáció, az új piacok megjelenése folytán, ugyanakkor bíznak benne, hogy a nehézségeket az egész borvilág hasznára lehet fordítani, ezért is támogatják az alapítót a Wine Symposium létrehozásában, extra jelentőséget tulajdonítva annak, hogy az öreg kontinens szívében Olaszországban van a székhely.

A keresztapák kiemelik, hogy a Wine Symposium alkalmat ad arra - először a történelemben -, hogy a legtekintélyesebb bortermelők, döntéshozók, és megrendelők találkozzanak és megosszák egymással tudásukat és bor iránti szenvedélyüket. Mint a keresztapák írják, „egyesítjük erőinket a tökéletesség, a minőség és a professzionalizmusért folytatott harcban.” 

2013. nov. 8. "Les Seigneurs du Vin díj' kitüntettje Szepsy István

A World Wine Symposium-ot idén ötödik alkalommal rendezték meg a comoi tónál. Ez évtől a rendezvénynek otthont adó luxushotel a Villa d’Este nevét viseli az exkluzív esemény, azaz Villa D’Este Wine Symposium (VDEWS), melynek célja, hogy a globális boripar szereplőit összehozza közösen gondolkodni és vitatkozni a csúcsborok érdekében. Borászati teljesítményt a VDEWS első ízben 2012-ben ismert el, a díjazott Helmut Dönnhoff volt, aki a németországi Nahe borvidéken huszonöt hektáros birtokon gazdálkodik, Jancis Robinson MW 2010-es és ’11-es Rajnai Rizlingjét a legjobb német Rizlingként tartja számon.

A VDEWS a termelők, kereskedők, újságírók, politikusok, és műgyűjtők részvételével természetesen a borról folyó diskurzus jegyében zajlik, azzal a fontos kitétellel, hogy a bor nem csupán kereskedelmi árucikk, hanem olyan termék, ami történelmi és kulturális dimenziókat hordoz magában, így kötelezően védendő és támogatandó.

Szepsy István

Forczek Ákostól, Szepsy István angliai importőrétől tudom, hogy idén a VDEWS fő témája az európai borászatok és termőhelyi különlegességek körül forgott, melyen Szepsy István Tokaj-hegyaljáról tartott előadást, majd a szombati gálavacsorát megelőzően megkapta „Les Seigneurs du Vin” magyarul a Bor Urai névre keresztelt a díjat, melyet a borászok Oscar-díjának tekinthetünk.

Francoiş Mauss a díj odaítélésének indoklásában kitért a bő egy évszázaddal ezelőtti dicsőséges időkre majd részletezte a kommunizmus okozta rombolást és kiemelte, hogy Tokaj és benne Szepsy István bő húsz éve miként küzd, hogy újra felépítse a kultúra teremtő luxusterméket. Soha nem volt ekkora szükség olyan embereke, akik tudják, hogy mit és miért csinálnak, idézte Forczek Ákos a díjátadón elhangzottakat.

A négy napos esemény során a résztvevők több ezer eurós részvételi díjért több lélegzetelállító, például Chateau Cheval Blanc és Egon Müller vertikálison mélyülhettek el szenvedélyükben.

Szepsy István Olaszországból hazatérve faggatózásomra elmondta, nagy megtiszteltetésnek vette a meghívást, és számára is csak a helyszínen derült ki, hogy mennyire elképesztő - reggelitől vacsoráig tartó - gasztronómiai esemény a VDEWS, és amit még ő sem tapasztalt korábban, de a Villa d’Este-ben igen, hogy maga Aubert de Villaine kóstoltatta a Domaine de la Romanée-Conti borokat.

Szepsy István, Forczek Ákos, Egon Müller, Jean Trimbach

Természetesen saját boraiból is bemutatott néhányat Tokaj-hegyaljáról tartott előadását megelőzően és azt követően. A legnagyobb sikert a száz százalékban új hordós tétel a mára már szépen integrálódott 2007-es Szent Tamás Furmint aratta, bár mint Szepsy István megjegyzi, ez csupán egy kísérlet, kötelező próba. Ezen kívül a vendégek - akik közt szép számmal volt dúsgazdag orosz -, és a borászok is oda voltak a 2011-es Úrágya ásványosságától, és természetesen a 2008-as Szamorodni, valamint a 2007-es és 2006-os – utóbbi aszút a gálavacsorán szolgálták fel - Szepsy Aszúkért is lelkesedtek.

Isten éltesse "A Bor Ura díj" kitüntetettjét!"

Tallián Hedvig

 

Forrás: http://imad.blog.hu