Szent Orbán napi programok

Nyomtatóbarát változat

Újra körbe járja a Tokaji Borvidéket Szent Orbán

2016. május 20-22-én különleges ünnepre készül a Tokaji Borvidék: Szent Orbánnak, a szőlő- és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentjének csontereklyéje immár negyedik alkalommal járja körbe a borvidék településeit. A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monoki Önkormányzat közreműködésével, 2013-ban határozta el, hogy a Szent Orbán csontereklye megismertetésére programsorozat szervezésébe kezd.

Azt ugyanis a helyiek közül is csak kevesen tudták, hogy Szent Orbán földi maradványai 1771 óta a Tokaji Borvidéken, Kossuth Lajos szülővárosában, Monokon találhatóak, a Sarlós Boldogasszony Templomban. Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa gróf Andrássy Istvánnak, hogy biztosítsa a bőséges aszú termést a vidék számára.

Szent Orbán a szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentje. Életéről keveset tudunk, de a történetírók szerint vértanúhalált szenvedett pápa volt, aki a 3. században élt. A középkori hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék el. Ezért szőlőfürttel vagy kehellyel szokták ábrázolni, és így lett belőle végül is a szőlő és a bor patrónusa.

Szent Orbánt sokan ismerik hazánkban is, több helyütt áll szobra, temploma. Szent Orbánhoz számos népi hagyomány is kapcsolódik. Azt mondják, savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő. Bizonyára a régiek megfigyelésein alapul ez. A május 25. vagyis Orbán-nap környéki rossz idő ugyanis nem kedvez a szőlő virágzásának.

A Tokaji Borbarátnők Társasága szeretettel vár minden érdeklődőt a május 20. és 22. között, Szent Orbán tiszteletére szervezett programsorozatra.

Május 20-án, pénteken este lelki ráhangolódással indul a hétvége, ennek keretében közös imádsággal és előadásokkal készülnek majd a résztvevők a zarándoklatra. Az ereklyét ünnepi szentmise keretében bocsájtják útjára Monokról, május 21-én, szombaton, 11 órakor. Ezt követően szombaton Tállya, Mád, Tarcal, Tokaj és Bodrogkisfalud, vasárnap Erdőbénye, Olaszliszka, Sárospatak és Hercegkút köszöntik majd Szent Orbánt. Az ereklye vasárnap este érkezik vissza Monokra.

A hétvége során az ereklyét fogadó településeken az érdeklődőket nyitott pincékkel és kulturális programokkal is várják.

 

További információ:

Regéczy-Béres Melinda, 06-20-535-7482