Örökség serleg Mád Felfedezőinek

Nyomtatóbarát változat

2014. január 19-én, a XVIII. Magyar Kultúra Napja Gála keretén belül vehették át a mádiak a rangos elismerést.

 

Tizenhárom országországból érkeztek vendégek Budapestre a XVIII. Magyar Kultúra Napja Gálára, ahol 21 személy részesült a Kultúra Lovagja elismerésben. A címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány hívta életre 1998-ban. Az elismerésre civil szervezetek és önkormányzatok állítottak jelölteket a magyar és az egyetemes kulturális örökség ápolása, közkinccsé tétele, alkotó fejlesztése, a kultúrák nemzetközi együttműködésének elősegítése, valamint kulturális tevékenység támogatása érdekében huzamos időn át kifejtet önzetlen tevékenységért.

 

A kitüntetettek oklevelet, ezüst kitűzőt és érmet kaptak, nevüket bejegyzik a Magyar Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe. Az ünnepélyességet ez évben is emelte a Szent Korona másolatának jelenléte, mely mellett a történelmi korok katonái álltak díszőrséget.

 

A Falvak Kulturájáért Alapítvány és a Magyarország Felfedezői Szövetsége Örökség serleg elismerést adományozott három ifjúsági szervezetnek - köztük Mád Felfedezőinek -, akik huzamos időn át, kiemelkedően ápolták a magyar és az egyetemes kultúrát.

 

Az indoklás: A csapat és az iskola névadója a mádi születésű, aki 15 évesen 1849 telén, szülői áldással a honvéd tüzéreknél jelentkezett szolgálatra. Hamarosan megtanulta a lövegek irányítását, a hatvani csatában mutatott bátorságáért főágyús rangot és vörössapka kitüntetést kapott. Részt vett a komáromi harcokban. Az ácsi csata után életét adta hazájának. Sírja ismert, az ácsiak ápolják kegyelettel.

 

Mádon a második élete folytatódott hősünknek. Nevét viseli a felfedező csapat, hagyománnyá lettek a Koroknay játékok, színdarabok születtek hőstetteiről. Az iskolában állandó kiállítás, emléktábla őrzi nevét. 2000-ben a Millennium évében az iskola felvette Koroknay Dániel nevét. Talán az egyetlen a mádi iskola, amelynek 15 éves hős a névadója. A csapat vezetője Gáspárné Késmárki Emilia 

 

A 25 éves Magyarország Felfedezői Szövetség és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a mádi Koroknay Dániel felfedező csapatnak hűséges hagyományőrzését köszöni meg az Örökség serleg elismeréssel.